Opstaan en vallen

Opstaan en vallen ofwel je bent nooit te oud voor sterke beenspieren!

Vorige week lazen we het schokkende bericht dat in 2019 bijna 80.000 ouderen ernstig letsel opliepen door een val, in de tuin, in huis of van de trap. Iedere vijf minuten komt er een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val! Wat een treurige statistiek. Vooral omdat dit niet nodig is.

Waarom vallen we als we ouder worden? We denken dat met het ouder worden ons evenwichtsorgaan achteruit gaat en dat we daarom sneller vallen. Dit klopt niet. Als we ouder worden vallen we door spierzwakte, ofwel door sarcopenie.

Als je geen sterke beenspieren hebt ga je met je knieën op slot staan om dat te compenseren. Als je dan een duw krijgt val je niet door verlies van je evenwicht maar omdat je te weinig spieren en vooral te weinig spiertype 2b hebt.

Spiertype 2b...wat is dat ook al weer? fit20-ers weten dat dit de spiervezeltypes zijn die je snel maken! Sprinters hebben superveel 2b vezels. Deze spiervezels zorgen er ook voor dat je snel kan reageren en je een verkeerde beweging vlug corrigeert en dus niet valt. Zonder de juiste manier van trainen neemt je spiervezeltype 2b vanaf je 25e levensjaar af. Met het verstrijken van de jaren wordt het daarom steeds moeilijker om bij een onverwachte of verkeerde beweging snel genoeg te reageren om een val te voorkomen.

Weet je wat trouwens de beste voorspeller is van een goed herstel van valletsel op oudere leeftijd? Of de betreffende persoon voor de val zelfstandig uit een stoel kon opstaan en dus sterke beenspieren had!

Het goede nieuws is dat ongeacht je leeftijd je jouw spieren altijd kan versterken. Vooral als je dat slim, veilig en met de juiste intensiteit doet zoals bij fit20. Sterke beenspieren zorgen dat je kan blijven opstaan én ze voorkomen dat je valt... hoe oud je ook wordt. Je bent nooit te oud voor sterke beenspieren!